2013. január 20., vasárnap

Biceps ín gyulladás, ficam, szakadás – az elülső vállfájdalom gyakori oka.


A biceps izom latin neve is utal felépítésére: az izomnak két feje van. Ezek közül az úgynevezett rövid fej, mely a hollócsőr nyulványról ered, a működés szempontjából a fontosabb, ez felel az izomerő kb. 80-85 százelékáért. Szerencsére rendszerint az izomnak ezzel a részével nem is szokott probléma lenni.
Sokkal gyakrabban okoz panaszokat az úgynevezett hosszú fej.

Ez az ín speciális elhelyezkedésű, hiszen keresztül megy a vállízületen, így minden betegség, gyulladás, sérülés, mely érinti a vállízületet hatással lesz a biceps hosszú fej ínára. És fordítva is így van: minden elváltozás, mely a biceps hosszú fejének ínát érinti,  vállízületi panaszokat fog okozni.



Amennyiben megfelelő vizsgálatokkal sikerült igazolni a – rendszerint elülső – vállfájdalmak hátterében a biceps ín betegségét, kezdődhet a kezelés. Ez első lépésben nem műtétes terápiából áll, így szóba jönnek gyulladáscsökkentő gyógyszerek, gyógytorna, fizikoterápia, esetleg célzott injekció adása. Ha ez a kezelés nem segít, műtéti ellátásra van szükség. Ennek során ízületi tükrözéses (arthroscopos) módszerrel felkeressük az ínat, és megvizsgáljuk a pontos elváltozást. Amennyiben gyulladást találunk, a gyulladt ínhüvely eltávolítását végezzük el. Amennyiben az ín ficamodott helyzetben helyezkedik el, azaz elhagyta azt az árkot, amelyben normális körülmények között kellene futnia, vagy az árokból működés közben könnyen kiugrik, akkor szükség lehet az ín rögzítésére, esetleg átmetszésére. Ha pedig részlegesen szakadt az ín, akkor ugyancsak a rögzítés, vagy az ín átvágása lehet a gyógymód.
Első hallásra riasztónak tűnhet, hogy egy ínat átvágunk, azonban a bevezetőben leírtak ismeretében – nevezetesen, hogy a működésnek csak töredékéért felelős a hosszú fej– gyakran kényszerülünk erre a megoldásra, hiszen így minimális biceps erő elvesztésável vissza tudjuk adni a fájdalommentes mozgás élményét. Azt fontos tudni, hogy az ín átvágásával megváltozik a felkar képe: a biceps ín összeugorva a könyökízület felett, a felkar alsó részében fog majd elhelyezkedni, megváltoztatva ezzel a kar külalakját. Ez az esztétikai eltérés azonban vállalható kompromisszum a gyógyulás érdekében.

Az alábbi videón egy ép biceps ín ízületi tükrözéses (arthroscopos) képe látható:




A következő film pedig egy súlyosan sérült, gyulladt, hosszában kettéhasadt ínat mutat:


Végül az ín részleges szakadása esetén végzett arthroscopos rögzítését nézhetik meg:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése