2014. április 20., vasárnap

Rotátorköpeny rekonstrukció 65 év felett? Igen!

Korábban a vállsebészetben elterjedt volt az a gyakorlat, mely szerint 65 év feletti életkorban a rotátorköpeny (ROK) szakadásokat nem tanácsos megvarrni, mivel lassú a rehabilitáció és a műtét utáni funkció sem lesz megfelelő.

Az utóbbi években  végbement sebésztechnikai fejlődés szerencsére ezen a gyakorlaton is változtatni tudott, így mára egyértelművé vált, hogy, amennyiben megfelelő technikával végzik, 65 év felett is jó eredményt ad az arthroscopos ROK varrat!


A videón egy fémhorgonnyal végezt arthroscopos ROK varrat látható.



A technikai feltételek, melyek szükségesek a sikeres ROK varrathoz részben az arthroscopos technikának, részben speciális implantátumoknak, részben csomózási technikáknak köszönhetőek.
Az arthroscopia (ízületi tükrözés) során nincs szükség a delta izomzat átvágására, gyakorlatilag az izomszövet leválasztása, sértése nélkül végezzük a műtétet, és a bőrön is elegendő 3-4 db 1 cm-es metszést ejteni. Emiatt arthroscopos ROK varrat után lényegesen jobb feltételek adódnak a rehabilitációra, bizonyítottan kisebb a műtét utáni fájdalom, és jobb lesz a vállízület funkciója, mint a haygományos, feltárásból végzett műtétek esetén, hiszen a minimál invazív technika sokkal kíméletesebben bánik a szövetekkel.

Hasonlóan fontos, hogy megfelelő implantátumokat használjunk, megfelelő technikával, de erről a következő bejegyzásben írok majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése