2021. március 30., kedd

Tudnivalók vállműtét után: hogyan érzéstelenítenek?

Előjegyeztek vállműtétre. Mire számíthatok? Hogyan érzéstelenítenek? Fájni fog a műtét? Kell rögzíteni a karomat? Meddig leszek kórházban? Mikor dolgozhatok/vezethetek/sportolhatok újra? Mikortól zuhanyozhatok? Számtalan ehhez hasonló kérdés merül fel betegeinkben, melyeket nem kérdeztek meg a kezelőorvostól. Most induló sorozatunkban egy-egy kérdésre igyekszünk választ adni.


Hogyan érzéstelenítenek?

A vállműtétek érzéstelenítésének legmodernebb módszere, melyet mi is használunk saját gyakorlatunkban, a kettős érzéstelenítés. Egyrészt vezetéses érzéstelenítést alkalmaz az altatóorvos, melynek során ultrahang készülék ellenőrzése mellett ad érzéstelenítő szert közvetlenül a vállat és a felkart ellátó idegfonat mellé. Az ultrahang vezérlés nagyon biztonságossá teszi az eljárást, minimális egy esetleges idegsérülés veszélye, és kis mennyiségű gyógyszer alkalmazása is elegendő a precíz technikának köszönhetően. Ez a módszer nem csak a műtét alatt biztosít teljes érzéketlenséget, de pácienseink nem éreznek fájdalmat a műtét után 8-12 órán keresztül! Fontos tudni ugyanakkor, hogy még a fájdalomcsillapító hatás megszűnése előtt elkezdjék szedni a kezelőorvos által kiírt fájdalomcsillapító gyógyszereket, hogy mire az érzéstelenítés hatása elmúlik, a gyógyszerek segítségével csökkentsük a panaszokat. Ezzel a módszerrel sikeresen kordában tartható a műtét utáni fájdalom.

A vezetéses érzéstelenítés mellett felületes altatást is alkalmazunk, így a beavatkozáson izgalom és félelem nélkül jutnak túl betegeink. Ennek köszönhetően a műtét alatt a vérnyomás és megfelelő szinten tartható, mely csökkenti a műtéti területen a vérzés mennyiségét és gyorsítja a beavatkozást.


Vállproblémákkal kapcsolatban forduljon hozzánk a koronavírus járvány ideje alatt is! >> https://mentakozpont.hu/.../szakorvosi.../vallsebeszet/





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése