2021. április 5., hétfő

Tudnivalók vállműtét után: Meddig kell rögzíteni a karomat vállműtét után?

Előjegyeztek vállműtétre. Mire számíthatok? Hogyan érzéstelenítenek? Fájni fog a műtét? Kell rögzíteni a karomat? Meddig leszek kórházban? Mikor dolgozhatok/vezethetek/sportolhatok újra? Mikortól zuhanyozhatok? Számtalan ehhez hasonló kérdés merül fel betegeinkben, melyeket nem kérdeztek meg a kezelőorvostól. Most induló sorozatunkban egy-egy kérdésre igyekszünk választ adni.



Meddig kell rögzíteni a karomat vállműtét után?

A rögzítés hossza mindig a műtét típusától függ. 

Ütközéses szindróma miatt végzett csont- és ízületi nyáktömlő eltávolítás után, vagy befagyott váll miatt végzett tokbehasítást követően csak a fájdalomcsillapítás miatt rögzítjük az operált vállat, nincs szükség egyéb okból kíméletre. Így ennek időtartama egyénileg változik, valaki már 2-3 nap után elhagyja a kartartót, valaki 10-12 napig használja.  

Rotátorköpeny varrat után a a szakadás méretétől, elhelyezkedésétől és a műtét típusától függően 2-6 hétig lehet szükség kartartó használatára. 

Vállficamot követően a szakadt rostos porcgyűrű (labrum glenoidale) visszavarrása után 6 hétig fontos, hogy rögzítéssel védjük a varratot. Ha csontbeültetés szükséges vállficam után, akkor rendszerint két hétre elegendő nyugalomba helyezni a kart.

Vállprotézis beültetés után, a beültetett protézis és a műtét típusától függően 2-6 hétig szükséges az operált váll rögzítése kartartóban.

Fontos, hogy bármelyik műtét is történjen, a szabad ízületeket (lapocka, könyök, csukló, ujjak) rendszeresen tornáztatni kell, és a vállat is meg kell mozgatni, a műtét előtt a gyógytornásztól megtanult gyakorlatok segítségével. 


Vállproblémákkal kapcsolatban forduljon hozzánk a koronavírus járvány ideje alatt is! >> https://mentakozpont.hu/.../szakorvosi.../vallsebeszet/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése