2009. július 18., szombat

Befagyott váll

A betegség alapja, hogy - pontosan nem ismert okokból - a vállízületi mozgások fájdalmassá válnak, ezzel párhuzamosan beszűkülnek. A végső stádiumban a mozgások minimálisak, fájdalmasak, a váll a mindennapi használatra gyakorlatilag alkalmatlan. A nem műtétes kezeléssel arra van lehetőség, hogy a betegség természetes lefolyását lerövidítve visszanyerjük az ízület eredeti funkcióját.
Az első lépés az ízületi tok tágítása, a szalagok, ínak nyújtása óvatos tornagyakorlatokkal. A mozgásterápia során a felkar forgó mozgásár kell először helyreállítani, majd a kar oldalra és előre emelését. Fontos a szakember irányítása, mert Ő tudja eldönteni, hogy milyen erősségű mozgással nem okozunk még további károkat.
Amennyiben az óvatos torna nem hozza meg a kívánt eredményt, szóba jön az altatásban végzett bemozgatás. Ezt követően átmeneti rögzítés után ismét a mozgásterápiáé a főszerep.
Fontosak az úgynevezett izotonikus gyakorlatok, amikor állandó ellenállással szemben ( gumiszalag) erősítjük a váll izmait. Speciális, finom, egyensúlyozó gyakorlatokkal az idegrendszer izmokat beidegző, az ízület helyzetét érzékelő funkcióját is felfrissíthetjük.
Jó hatású a gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés mellett ultrahang, elektromos kezelés alkalmazása is.
A kezelés időtartama a betegség stádiumától, súlyosságától függ, de elmondható, hogy időben elkezdett komplex kezeléssel, rendszeres gyógytornával az egyébként 2-3 évig tartó betegség idelye lerövidíthető 4-6 hónapra. Súlyos esetben még megfelelő ellátás mellett is 9-12 hónap a gyógyulási idő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése