2009. augusztus 27., csütörtök

Amit a lúdtalpról tudni érdemes

Hányszor hallottuk már, hogy valakinek akkora lúdtalpa van, hogy már gágog! De mi is valójában a lúdtalp? Latin nevén "pes planus", vagyis lapos láb. A lábcsontok normál esetben két boltívet alkotva ( haránt és hosszboltozat) helyezkednek el, így biztosítva a terhelés optimális eloszlását. A boltozatok megtartásáért a lábcsontok közötti szalagok és izmok a felelősek. A modern, sima talajokon való járás ( parketta, padló, járólap) nem segíti elő a lábizmok fejlődését, mivel a láb számára a teljes talp érintkezése a legstabilabb. Göröngyös talajon, kavicson, füvön járáskor a lábizmok folyamatos munkájára, egyensúlyozásra van szükség, így ez kiváló ellenszere a hosszboltozat süllyedésének. Gyermekkorban, 5-7 éves kor alatt szinte mindenki lúdtalpas még, hiszen lábunkat még alig használtuk, honnan is lennének erős lábizmaink? 18 éves korig aktív tornával még a leghangosabban gágogó lúdtalpak is sikeresen korrigálhatóak, csak napi 15 perc odafigyeléssel.


Korrekciós (lúdtalp-) betét viselése nem is javasolt fiatal életkorban, hiszen viselésekor pazarul megtámasztja a boltozatokat, de éppen ezért a meglevő izmaink is elsorvadnak, mert nincs rájuk szükség és viselhetjük a betétet életünk végéig.
Ugyanakkor fontos a lúdtalp korrekciója, mert már gyermekkorban is panaszossá válhat, már kisebb megterheléskor is fájdalom jelentkezhet. Hosszútávon térd, csípő, gerinctáji problémákat is okozhat.
Napi 15 perc odafigyeléssel tehát nagyon sok gondtól kímélhetjük meg magunkat, szeretteinket, de még a pénztárcánkat is!
További információkért tekintese meg honlapunkat ( http://www.mentakozpont.hu ), vagy keressen fel minket személyesen egy lúdtalp szűrővizsgálat erejéig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése