2010. június 2., szerda

A fáradásos törés

Talán kevéssé ismert tény, hogy csonttörést nem kizárólag komoly sérülés következtében fellépő nagy erőbehatás okozhat. Nem ritkán a rendszeres, ismétlődő, túleröltetéssel párosuló terhelés is komoly károkat okozhat, akár csonttörést is. Az ílyen mechanizmussal létrejövő töréseket nevezzük fáradásos törésekneknek. 


A kórkép érdekessége, hogy általában fiatal felnőttek, vagy gyerekek esetében találkozunk vele. Erre utal a ‘marsch fraktur’ elnevezés is, mely onnan ered, hogy a múlt században gyakran frissen besorozott katonáknál találkoztak ezzel a sérülés típussal , akiknek megfelelő felkészítés nékül kellett igen sokat menetelniük. Fájdalmas következménye lehetett a kiképzésnek a leggyakrabban a második vagy a harmadik lábközépcsonton kialakuló törés. 

Napjainkban jellemzően gyerekeknél és főként sportolóknál találkozunk ezzel a sérülés típussal, akik az egyre fokozódó teljesítmény kényszer hatására nagyon komoly megterhelésnek teszik ki testüket. Jól példázza ezt David Beckham esete, aki néhány évvel ezelőtt szintén a lábközépcsontot érintő fáradásos törés miatt dőlt ki a sorból, hetekre, hasonló történt a közelmúltban Wayne Rooney-val is.

A fáradásos törést nem úgy kell elképzelni, mint amikor a csont hirtelen erőbehatásra  darabokra törik, és a törvégek eltávolodnak egymástól. Sokkal inkább olyan ez, mint amikor egy gumi szigetelőanyaggal körbevett drótot adig hajlítgatunk, amíg el nem törik. Aki a walkman-ek hőskorábban használt fülhallgatót, pontosan tudja, miről is van szó...

Szenecsére a betegség gyógyhajlama - már csak az érintettek kora miatt is - rendszerint jó, és pihentetésre maradéktalanul gyógyul.

Fontos tehát tudni, hogy a nem megfelelően felépített edzésprogram, a fokozott terhelés, vagy a csontok teherbíróképességének csökkenése fáradásos töréshez vezethet. A lábon, sípcsonton, vagy akár a medencecsonton hirtelen jelentkező fájdalmak hátterében mindig gondolni kell erre a kórképre is. A pontos diagnózis felállításához alapos radiológiai és szakorvosi vizsgálatra van szükség. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése