2010. október 8., péntek

Váll artroszkópia

A mozgásszervi sebészetben közel 100 éve jelent meg az ízületi tükrözés (arthroscopia) technikája, melynek lényege, hogy az ízületek megnyitása nélkül, apró nyílásokon keresztül végezzük a beavatkozásokat.


A sebészeti technika fejlődésével folyamatosan szélesedett az ellátható betegségek köre, így az artroszkópia lassan forradalmasította a mozgásszervi sebészetet, többek között a vállsebészetet is. Mára a protézis beültetésen, a törések ellátásán és a daganatok kezelésén kívül gyakorlatilag minden beavatkozás elvégezhető artroszkópos technikával a vállízületben.

A módszer lényege a következő: a vállízület felett apró, kb. 1 cm-es metszéseket ejtünk. Az ízületet fiziológiás sóoldattal töltjük fel, majd az egyik, rendszerint a váll hátsó felszíne felett ejtett nyíláson keresztül egy kamerát vezetünk az ízületbe. A kamera össze van kötve egy monitorral, az operáló orvos ennek a segítségével látja az ízület belvilágát. A kamera bevezetésére szolgáló nyíláson kívül még több másik kaput is nyitunk, ezeken keresztül vezetjük be azokat az ezközöket, amikkel a beavatkozás elvégezhető.

Ezzel a technikával lehetőség van visszatérő ficamok esetén a vállízület stabilizálására, rotátorköpeny szakadás esetén az ín megvarrására, a vállízület ütközéses szindrómájának ellátására, az ízület gyulladt belhártyájának eltávolítására, különböző porc sérülések gyógyítására, a biceps inának kezelésére. A technika hatalmas előnye, hogy úgy lehet elvégezni a műtéteket, hogy nem kell hozzá nagy metszésből feltárni az egész ízületet, nem kell izomkat leválasztani, így a rehabilitáció is lényegesen gyorsabb, a műtét utáni fájdalom kisebb és a szövődmények lehetősége is kevesebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése