2011. november 3., csütörtök

Derékfájdalom: injekció helyett torna!

A derékfájdalom az a panasz, mely a leggyakrabban vezeti orvoshoz a betegeket. Érthető, hogy a súlyos tünetekkel, komoly életminőség romlással járó elváltozásra a betegek mielőbb gyógyírt szeretnének kapni, ezért sokszor az orvos a gerinc mellé, vagy a gerinccsatornába adott injekció segítségével próbál akutan segíteni a panaszokon. Egy most elvégzett tanulmány azonban lehet, hogy véget vet ennek a gyakorlanak.


Egy norvég orvosok által elvégzett vizsgálatba (1) összesen 116 beteget vontak be, akik súlyos derékpanaszok miatt szorultak kezelésre. Állapotuk komolyságát jelzi, hogy átlagosan 64-160 hete panaszkodtak fájdalmakról, és 32-37 hetet töltöttek a vizsgálatot megelőzően betegállományban. Az embereket 3 csoportba osztották: az első csoportban a páciensek a gerinccsatornába kaptak igen erős gyulladáscsökkentő hatással, de emellett számos mellékhatással is rendelkező szteroid injekciót, a második csoportban a gerinccsatornába terápiás hatás nélküli fiziológiás sóoldatot fecskendeztek, míg a harmadik csoportban a bőr alá juttattak injekcióval 2 ml fiziológiás sóoldatot, melynek szintén nincs gyógyító hatás. A betegeket megvizsgálták 6, 12 és 52 hetes korban és felmérték állapotukat, panaszaikat, fájdalmaikat. A tanulmány lezárásakor azt tapasztalták, hogy a 3 csoport között érdemi különbség nem volt.

Ezek ismeretében úgy tűnik, hogy nincs értelme az injekciók okozta esetleges szövődményeknek, valamint a beadott anyag mellékhatásainak kitenni a betegeket, hanem a norvég kutatók ajánlásának megfelelően derékfájdalom esetén elsősorban gyógytornát, fizikoterápiát, esetleg non-szteroid gyulladáscsökkentőket célszerű alkalmazni.

1.: Iversen T, Solberg TK, Romner B, et al. Effect of caudal epidural steroid or saline injection in chronic lumbar radiculopathy: multicentre, blinded, randomized controlled trial. BMJ. 2011;343:2-15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése