2009. június 29., hétfő

Egész nap ülök, mégis fáj mindenem..


Napjainkban egyre többen dolgoznak irodában, végeznek ülőmunkát, élnek mozgásszegény életet. Sajnos kevés helyen fordítanak figyelmet a munkahely ergonómikus kialakítására, a megfelelő berendezés kiválasztására, a dolgozók pontos üléspozíciójának beállítására, s igen kevés esetben marad alkalom időközönként átmozgatni nyakunkat, vállunkat, elzsibbadt derekunkat. Tartósan irodai munkát végzők körében (különösen nyáron, légkondícionált helyiségekben) igen nagy gyakorisággal jelentkezik állandó tarkótáji fájdalom, fejfájás, vállövi panasz, zsibbadás, mozgatásra jelentkezô csuklófájdalom, valamint hosszú üléshez, terheléshez társuló derékfájdalom.
Gondolta volna, hogy ezek a panaszok sok esetben napi 10-20 perces gyógytornával orvosolhatók? Nem kell feltétlenül bonyolult gyakorlatokra gondolni, az esetek jelentős részében egyszerű mozgásformák is jelentős javulást hozhatnak, de legalábbis megelőzhetik a komolyabb panaszok kialakulását:
1. Ne átalljuk hasznáni a lépcsőt. Egészségesebb, mint lifttel közlekedni..
2. Ha sokat ülünk egy helyben, bújjunk ki a cipőből és tornáztassuk a lábunkat, mozgassuk át a bokaizületet minden irányban, próbáljunk az ujjainkkal olyan mozdulatot tenni, mintha egy ceruzát szereztnénk felvenni a földről. Akár izomláz is lehet a vége..
3. Néhány karkörzés, fejkörzés, a derék átmozgatása friss vért juttatva izmokba felfrissíti az elgémberedett tagjainkat.
4. Időnként székből felállva csináljunk néhány gugolást, törzskörzést. A vérkeringés élénkítése az agyműködésünkre is jótékony hatással lesz!
Szakképzett gyógytornászok segítségével megtanulhatunk összetett, rövid gyakorlatsorokat, amelyek napi rendszerességgel alkalmazva segítenek testünk és lelkünk frissen tartásában. Kérje orvosa, gyógytornásza tanácsát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése