2009. június 28., vasárnap

Melyik a számomra legmegfelelőbb sport?

Általánosan elmondható, hogy a rendszeres sportolás jó hatással van a szervezetre. Növeli az állóképességet, fejleszti az izomzatot, mozgáskoordinációt. Segítségével megelőzhetőek a keringési, szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség. Segít a felesleges kilók, zavaró zsírpárnák leküzdésben, bőrünket, izomzatunkat feszessé teszi, javítja a testtartást. Mozgásszervi megbetegedések esetén, sérüléseket követően a gyógytorna, izomerősítés, óvatos sportolás elengedhetetlen a mielőbbi felépüléshez.
Oda kell azonban figyelni, hogy milyen sportot is választunk! Elővigyázatlan, túlzott terheléssel könnyen a várt hatás ellenkezőjét érhetjük el. Minden sportban egyedi mozgásmintákat találunk, melyek egyes izmokat, ízületeket jobban, másokat kevésbé terhelnek. Fontos, hogy elvárásainknak, terhelhetőségünknek, esetleges panaszainknak megfelelően válasszuk ki a sportágat, így hatékonyabbá téve a mozgást!
Az alábbiakban néhány testtájat veszünk górcső alá, összefoglalva, hogy melyik mozgásminta javasolt, vagy nem javasolt az erősítésére. Természetesen javaslataink nem azt jelentik, hogy a felsorolt sportokat egyáltalán nem szabad végezni, hanem csak annyit, hogy fokozott odafigyeléssel, előre megtervezett intenzitással érdemes az újfajta mozgást elkezdeni. Panaszok, sérülés, illetve bizonytalanság esetén érdemes állapotfelmérést végeztetni, feltétlenül javasolt mozgásszervi szakorvos segítségét kérni a megfelelő sport kiválasztásában.

Derék, ágyéki gerincszakasz

Az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz a derékfájdalom, lumbágó. Ennek legfőbb okai rendszerint az irodai munkakör, illetve a túlzott fizikai terhelés. Irodában a rossz üléspozíció, mozgásszegény életmód, fizikai munka esetén pedig az izomzat számára túlzott terhelés a fájdalom forrása.
Javasolt: Olyan sport, mely a gerincet a lehető legkevésbé veszi igénybe, de az izomzatot jól átmozgatja. Ilyen a rendszeres úszás ( elsősorban hát- és gyorsúszás), mely a gravitáció kikapcsolásával leveszi a terhet a gerincről és az ízületekről, de az izomzat nagy részét igen hatékonyan erősíti. Már kialakult, vagy rendszeresen visszatérő panaszoknál gyógytornász felkeresése javasolt. Egyénre szabott hátizomerősítő, gerincstabilizáló gyakorlatokkal a hátizmok mellett a hasizmok és egyéb, a testtartásban aktívan résztvevő törzsizmok is jól kondícionálhatók. Megelőzésre, szintentartásra kiválóan alkalmas a pilates, melynek gyakorlatait gyógytornászok fejlesztették ki és szintén a gerinc mozgásainak javítását, az izmok tónusának beállítását szolgálja. A kerékpározás, szobakerékpározás, spinning a gerinc terhelését tekintve jók, hátrányuk, hogy a hátizomzatot, felsőtestet kevésbé érintik.
NEM javasolt: szélsőséges gerincmozgással, hajlongással járó sportok, melyek az izomzatot ciklikusan, a teljes mozgástartományban igénybe veszik. Pl.: talaj- és szertorna, evezés, fallabda, röplabda
A sok futással, ugrálással járó mozgások ( hosszútávfutás, foci, röplabda) nem megfelelő izomállapot esetén könnyen sérüléshez, fájdalom kialakulásához vezethetnek, csakúgy, mint a direkt terheléssel járó sportok ( súlyemelés, konditerem).

Csípő és térd

A csípő és térdízületek teherviselő ízületek, ami azt jelent, hogy minden lépésnél a testsúly egésze a támasztó oldali ízületre nehezedik. Általános esetben ez nem probléma, de a túlsúly, vagy a túlzott terhelés ( sok futás, súlyemelés) hosszútávon az ízületi porc, izmok, inak túlterheléséhez, fájdalom kialakulásához vezethetnek. Külön jelentőséggel bírnak a térdsérülés utáni állapotok, amikor is az izomzat erejének fejlesztése lehet az egyetlen mód egy esetleges műtét elkerülésére.
Javasolt: Ízületi terheléssel nem járó sportok ( úszás, kerékpározás), az izomzat helyes tónusának, a normál ízületi pozíciónak beállítása gyógytornával. Konditeremben csak a speciális térdgépek használata javasolt, amelyeken az ízületet direkt terhelés nem éri.
NEM javasolt: Tartós, rázkódással járó mozgás ( futás – kemény talajon, betonon különösen nem!), direkt terhelés ( súlyemelés, súllyal guggolás). A térdízület összetett felépítése miatt igen jelentős a sérülésveszély a kontakt sportoknál ( pl.: karate), illetve a gyors irányváltásokkal járó labdasportoknál ( pl.: foci, kézilabda, fallabda).

Remélem, a fenti tanácsokkal elősegítettük a megfelelő sportág kiválasztását! Minden kérdésben szívesen állunk rendelkezésükre!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése