2010. május 12., szerda

Stressz csökkentése jógával


A hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő jóga szinte bármelyik fajtája segít a népbetegséggé szélesedő stressz-kezelési nehézségek, stressz okozta problémák, megbetegedések kezelésében, és általánosságban a stressz szint csökkentésében.
A túlzott stressz amellett, hogy terheltté, kevésbé örömtelivé teszi életünket, még számos kellemetlen tünet kialakulásához is vezethet; pl. álmatlanság, alvászavarok, hátproblémák, koncentrációs zavarok, stb. Valamint az önmagukban kellemes, vagy neutrális élethelyzetek stresszes időszakokban az egyszerű tanulási mechanizmusok miatt – mivel a két helyzet, a stresszel teli és a stressz-mentes önkéntelenül összekapcsolódik -, terheltté, negatív előjelűvé változhatnak.
Épp ezért lényeges tehát az önmegfigyelés is: hogyan reagálok bizonyos helyzetekre? Mit vált ki belőlem, ha egyre több munkát kell elvégeznem egyre szűkösebb határidővel? Milyen hatással van rám a mindennapos közlekedési nehézség? A családi problémák, konfliktusok milyen reakciót hívnak elő belőlem? Tudatosítsuk állapotunkat, testünk jelzéseit, légzésmintánkat, feltörő érzelmeinket, viselkedésünket, tipikus reakcióinkat az ilyen szituációkban! Nagy hasznunkra válik ez. Miért? Nagyon egyszerűen működik az ember ilyen helyzetekben: egyszerű önmegfigyeléssel majd tudatosítással felismerhetővé válik, hogy milyen tipikus helyzetek képesek az általános jól-létből, egyensúlyi helyzetből kibillenteni.
További cikkek stresszoldás témában: http://psychyoga.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése