2012. december 16., vasárnap

Érzéstelenítés vállműtétek során


A vállsebészet utóbbi években tapasztalt fejlődéséhez szükséges volt az érzéstelenítés, azaz az aneszteziológia új módszereinek megjelenése is. Mivel a vállműtétek után a megfelelő rehabilitációhoz elengedhetetlen a hatásos fájdalomcsillapítás, így nagyon fontos, hogy a műtétek során a legmodernebb módszereket válasszuk.


A váll műtétes beavatkozásai során alapvetően két módszer közül választhatunk, vagy alkalmazhatjuk ezek kombinációját is:

-       -    A hagyományos eljárás az altatásban végzett műtét. Ennek segítségével lehetővé válik, hogy a beteg ne élje meg a műtétet, semmilyen fájdalmat ne érezzen a beavatkozás során, így a vérnyomása is alacsony szinten marad, ami sebészeti szempontból mindenképpen előnyös, mert így nem kell nagy vérzésekkel számolnunk. Ugyanakkor az altatás végeztével a teljes fájdalomérzés visszatér, így nagyon oda kell figyelni a műtét utáni fájdalomcsillapításra. További hátrány, hogy az úgynevezett intratrachealis narcosisnak, azaz a légcsőbe vezetett csövön keresztül, altató gázok segítségével végzett altatás nagy biztonságú eljárás ugyan, azonban ritkán előfordulhatnak szövődmények, pl: hányinger, hányás, ennek kapcsán pedig légúti komplikációk. 





-     -      Újabb eljárás a vezetéses érzéstelenítés, melynek során a beteg nem alszik, kizárólag azt az idegfonatot érzésteleníti az altatóorvos egy tűszúrással, amely a válltájékot ellátja. A legmodernebb módszer szerint a szúrás ultrahang vezérlése mellett megy, így tökéletesen biztonságos, gyakorlatilag nem fordulhat elő az ideg sérülése. A legnagyobb előnye ennek a módszernek, hogy az érzéstelenítés után 8-12 óráig nincs fájdalomérzet a műtéti területen, így a közvetlen műtét utáni szakban, mely fájdalom szempontjából a legkritikusabb, a beteg nem érez fájdalmat, nincs panasza. Ráadásul nem kell számolni az klasszikus altatás során esetlegesen fellépő szövődményekkel sem. Ugyanakkor egy elhúzódó, egy-másfél órtás műtét során kellemetlen lehet a beavatkozás elviselése, hiszen altatás hiányában a beteg ébren van. Ez a kényelmetlen helyzet a vérnyomás emelkedéséhez és esetleges vérzésekhez vezethet.


-  Végül a legideálisabb – és általunk is használt és preferált módszer – a két fenti érzéstelenítés típusának kombinációja. Így egyrészt biztosítható a teljes műtét alatti, és utáni fájdalomcsillapítás, ugyanakkor – köszönhetően a vezetéses érzéstelenítésnek – elegendő egy úgynevezett laryngealis maszkkal végezni az altalást, mely biztonságosabb a hagyományos, légcsőbe vezetett altatásos módszernél.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése