2012. október 14., vasárnap

Mivel szúrjuk a teniszkönyököt?


Teniszkönyöknek hívjuk a csuklót feszítő izmok könyöktáji eredésénél kialakuló csonthártya és lágyrész gyulladást, mely sok Betegnek okoz mozgatásra, terhelésre jelentkező kínzó fájdalmat a mindennapokban. A teniszkönyök első tünete a fogásra, megfeszítésre történő fájdalom az alkar külső oldalán.

Konzervatív kezelés esetén a kar kímélete, a fájdalmas terület hűtése javasolt kineziotape, vagy könyökszorító segédeszköz viselése mellett. Makacs esetekben injekciós kezelés hatásos lehet, végső megoldásként pedig műtét is végezhető, melynek során az izmokat hosszabbítva, leválasztva csökkenthető azok túlzott feszülése. Az izomeredéshez adott injekció beadásánál többféle lehetőségből is lehet választani. Hazánkban talán a legyakrabban használt szerek a szteroidok. Erős gyulladáscsökkentő hatásuk révén akár egy injekció is pontot tehet a panaszokra.
 Másik lehetőség a PRP (platelet rich plasma - vérlemezkékben gazdag plazma), melyet a Beteg saját vérének lecentrifugálásával állítanak elő, és gyógyulást segítő növekedési fektorokat tartalmaz nagy mennyiségben. A saját vér beadása hasonló eljárás, azonban a vért előkezelés nélkül, azonnal kell beadni a panaszos területre. Választani tehát kell, a döntést segítendő, amerikai orvosok vizsgálatot végeztek 34 beteg bevonásával. Mindenkitől vért vettek, majd minden beteg kapott injekciót a panaszos könyökébe. Volt aki szteroidot kapott, volt, aki PRP-t, vagy vért, és kontrollcsoportként voltak, akiknek sima sóoldatot adtak be. Sem a Betegek, sem az orvosok nem tudták, ki mit kapott (randomizált, kettős vak próba). A vizsgálat végén kiderült, hogy egyik csoport sem gyógyult jobban a többinél ( beleértve a kontroll csoportot is!)!  A tanulság, hogy a gyógyuláshoz a szervezet számára legfontosabb a nyugalomban töltött idő. Amennyiben injekciókkal a panaszok uralhatóak, akkor javasoltak, mivel ezek megbízható, megfelelően alkalmazva biztonságos készítmények. Hazánkban talán csak a PRP elterjedésével nem kell nagyon számolni, magas előállítási költségei miatt, miközben hatékonysága a fentiek alapján nem jobb az olcsó megoldásokkal szemben. 

A teljes cikk itt olvasható: Comparison of Autologous Blood, Corticosteroid, and Saline Injection in the Treatment of Lateral Epicondylitis: A Prospective, Randomized, Controlled Multicenter Study Jennifer Moriatis Wolf, MD, Kagan Ozer, MD, Frank Scott, MD, Michael J.V. Gordon, MD, Allison E. Williams, PhD

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése