2010. október 11., hétfő

Mi az a rotátor köpeny?

Korábban váztalosan esett már szó a vállízület egyes anatómiai részleteiről, akkor elsősorban a csontos képletekről írtunk. Nem tértünk azonban ki a váll talán legfontosabb ín komplexumára, a rotátorköpenyre.

 

Mi is ez?

Anatómiailag a rotátor köpeny 4 különböző izom – név szerint a subscapularis, a supraspinatus, az infraspinatus és a teres minor izmok – közös ínas tapadása a felkarcsonton. Ezek az izmok a lapockáról eredve körbeveszik a felkarcsont fejét, és elülről-felülről-hátulről köpenyszerűen beborítják azt. A subscapularis izom az elülső felszínen, a supraspinatus felül, míg az infraspinatus és a teres minor hátul helyezkednek el. A rotátor köpenyben egyesülő ínak a felkarcsont oldalán, közvetlenül a fejet borító ízületi porc mellett tapadnak a felkarcsont tuberculum minusnak nevezett domborulatán.



Működésüket tekintve talán a legfontosabb feladatuk a felkarcsont oldalirányú emelése, valamint előlre és hátrafelé történő forgatása. Nem kevésbé fontos, hogy az ín a felkarcsont fejét felülről megtámasztja, így stabilizálja azt az ízületi vápa közepén. Különösen fontos ez akkor, amikor a delta izom működésbe lép, és próbálja a felkarcsontot felfelé húzni. Ha a rotator köpeny támasztékot nyújt a fejnek, akkor a delta oldalirányba megemeli a kart. Ha a rotator köpeny erre nem képes, például szakadás miatt, akkor a karunkat rendszerint nem tudjuk megemelni.


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a hasznos információkat! Belinkeltem a bejegyzését az egyik bejegyzésembe. Remélem nem okozok ezzel Önnek problémát!

    VálaszTörlés
  2. Szívesen! Remélem segítettünk! Sok sikert a kettlebellhez!

    VálaszTörlés