2010. december 31., péntek

Mi kell egy jó arthroscopos műtéthez?


Az arthroscopia ( artroszkópia, ízületi tükrözés) napjaink egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb ortopédiai beavatkozása. Az elmúlt évtizedekben elképesztő fejlődésen ment keresztül és mostanra számos műtéttípus végezhető általa a Betegek számára jóval kisebb műtéti terhelést okozva. Az ízületek üregében, a porcos ízfelszínek között gyakran találhatóak sérülékeny struktúrák ( pl. meniscusok, szalagok), melyek sérülése, betegsége az egész ízület sorsát megpecsételhetik. A porcfelszín károsodásai szintén visszafordíthatatlan károkat okozhatnak. Régebben ezen elváltozásokat csak az ízület tokjának kiterjedt bemetszésével, a teljes ízület feltárásaval lehetett orvosolni. Ilyenkor mindig egyéb képletek, idegek, erek is átmetszésre kerülnek, hegesedések alakulnak ki, ami a későbbiekben járulékos problémákat okozhat.Arthroscopia során a bemetszések 0,5 cm-esek, ennek megfelelően jóval kisebb az esélye a szövődményeknek, a Beteg hamarabb hazaengedhető a kórházból ( akár a műtét napján), gyorsabb a felépülés.
A Beavatkozás során a már említett nyílásokon ( portálok) ceruzavastagságú kamerát vezetünk az ízület üregébe, melynek képét külsőmonitoron lehet figyelni. Különböző optika típusok vannak, melyeket a vizsgálandó ízületnek megfelelően lehet változtatni. Rendszerint 5 mm átmérőjű, 30 fokos látószögű optikát használunk térd és váll arthroscopia során. Kisebb ízületek esetében ( könyök, boka, csukló) vékonyabb, 70 fokos optika javasolt, így jobban áttekinthető a teljes ízület. A kamera képét videón, DVD-n lehet rögzíteni, ami lehetővé teszi a műtét teljes dokumentálását. Ha a Beteget nem altatják, akár végignézheti a saját műtétjét a monitoron, ami az orvos számára is megkönnyíti aprobléma és aválasztott megoldás elmagyarázását. A műtét kezdetekor folyadékkal töltjük fel az ízületi üreget, ezáltal kitágul az ízületi rés, nagyobb teret engedélyezve a műszerek mozgatásához, valamint megnő a látótér is. A töltőfolyadék a műtét során a portálokon keresztül kifolyik, ezért folyamatos utánpótlásról kell gondoskodni. A legelegánsabb megoldás egy állítható nyomást biztosító eszköz, arthropumpa használata. A látáshoz szükséges fényt egy külső fényforrás ( hidegfény, a felmelegedés elkerülésére) biztosítja, melyet az optikához csatolt fénykábelen vezetünk a műtéti területre.
Az arthroscopos műtétekhez számtalan speciális műszert fejlesztettek az évek során. Jellemzően vékony eszközök, melyek sokszor hajlítottak a könnyebb pozícionálás érdekében. Az eszözök feje az ízületek méretéhez van igazítva, precíziós feladatok végrehajtását téve lehetővé. Ezen műszereknek hála, mára csaknem minden intraartikuláris műtéttípus elvégezhető arthroszkóposan is. Meniscusok resectioja, visszavarrása, szalagplasztika, izomvarratok, ínvarratok, porcsérülések ellátása a mindennapos rutin részét képezik.
Az arthroscopos műtétek másik fontos szereplője a shaver ( forgókés). Ezt a műszert egy borotvaként lehet elképzelni, melynek segíségével könnyen eltávolíthatóak a szabad, semmiresemjó porc-, szalagdarabok, gyulladásos szövetburjánzások. Csonthoz való feltéttel a csontos felrakódások is szépen ledarálhatóak.
Egy sikeres arthroszkópos műtéthez szükséges tehát egy jó optika-kamera kombó ( a legújabb kamerák már HD minőségű képet adnak), egy megfelelő fényforrás, arthropumpa, egy jó shaver, artroszkópos célműszerek. Természetesen mindezek mellé elengedhetetlen az arthroscopiában jártas operatőr közreműködése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése