2011. május 29., vasárnap

Az a fránya irodai munka!

Emberek milliói végeznek naponta irodai munkát a világon. Ezen emberek százezrei szenvednek a látszólag kényelmes munka mozgásszervi következményeitől. Kevesen vannak azon kiváltságosak, akik maguk választhatják meg munkakörülményeiket, munkaeszközeiket. Ezek hiányában a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő üléspozícióban eltöltött napi 8-10 órányi munkavégzés komoly megterhelést ró gerincünkre, ízületeinkre. A kezdetben csak alkalmi derékfájás, vállpanaszok, nyakfájdalom állandósulhatnak, megkeseríthetik életünket.

Mi a probléma?
A legalapvetőbb probléma az, hogy gerincoszlopunk nem ülőmunkára teremtetett. A jó testhelyzetben ülés pozíciójához folyamatos, aktív izommunka szükséges. A gerincet stabilizáló haráncsíkos izmok igen nagy erőt képesek kifejteni összehúzódásuk során, és ezt sokmilliószor képesek megismételni. A tartósan összehúzódott állapotot azonban nem kedvelik. Ilyenkor romlik a vérellátásuk, tápanyagellátottságuk, ha nem változik helyzetük, elfáradnak,
görcsölhetnek. Hosszú, mozdulatlan ülés közben pontosan ez történik. Az izmok fáradásával egyidőben
az ágyéki gerinc helyzete is megváltozik, hiszen gyengül a stabilizáló izomerő és a csigolyák olyan helyzetbe kerülnek, ami eltér a kívánatostól. A gerincoszlop normális görbületei eltorzulnak (az ágyéki görbület elsímul, a háti görbület megnő), jellegzetes, görnyedt testtartás alakul ki. Ez a testhelyzet fokozott terhelést jelent gerincünk számára, ami hosszútávon túlterheli a csigolyák özötti kisízületeket, helyi gyulladást, fájdalmak kialakulását eredményezi.
A nyaki gerincszakaszon is hasonló változások mennek végbe. A helyte
lenül elhelyezett monitor merev bámulása nem csak szemünket irritálja, de a
nyakizmok fokozott igénybevételét is jelenti. Ehez társulhat a nem megfelelő ülésmagasság, üléspozíció is, ami jellegzetesen felhúzott válltartást eredményez. E két tényező fájdalmat, nyomásérzékenységet okoz a nyakizmokban, jól tapntható izomcsomók is kialakulhatnak. Az ülés- és asztalmagasság megválasztása a csuklópanaszok kialakulását is befolyásolhatja. Jellegzetes betegségek a csuklófájdalmak, ínhüvelygyulladás, carpalis alagút szindróma (Carpal tunnel sy.). Mindezen problémákat tetézhetik az irodákban gyakran használt légkondícionáló berendezések. Elsősorban azok vannak veszélyben, akik közel ülnek a klíma befúvónyílásához, és gyakran 18-20 fokos huzatot kapnak nyakukra, vállukra, ami még egy alapos pofon a már így is túlterhelt izmoknak, ízületeknek.
Mit lehet tenni?
Talán a legfontosabb és hatásosabb megelőzési módszer az izmok, ízületek rendszeres, alapos átmozgatása. Legalább óránként javasolt felállni az asztaltól és minden ízületünket átmozgatni. Óvatos nyak- és vállkörzés, néhány guggolás, deréktekerés, lehajolás során a kimerült, feszes izmainkat ellazítjuk, ezél
tal javítjuk vérellátásukat, felfrissülnek. Mentálisan is kiváló kikapcsolódás néhány perc testmozgás.
Fontos az irodai berendezés megfelelő kiválasztása, beállítása is. A monitor, billentyűzet, egér jó elhelyezésével csökkenthetjük nyaki panaszaink kialakulásának esélyét, egy jó szék használatával pedig ágyéki gerincünket óvhatjuk meg a túlterheléstől. Fontos, hogy a széknek megfelelő ülőfelülete legyen és hasznos lehet deréktámasz használata, ha a székbe nincs eleve beépítve. A klímaberendezés nyáron igen hasznos szerkezet, de lehetőség szerint üljünk tőle minél távolabb, ügyelve, hogy ne kerüljünk a huzat útjába.
A megelőzés a munka végeztével sem ér véget! A gyakori testmozgás, sportolás erősíti az izomzatot, ami ezáltal jobban fogjabírni a monoton terhelést. Érdemes gyógytornásszal is konzultálni, a szüks
éges tornagyakorlatokat megtanulni és otthon is végezni, így az izmokat és a gerincmozgásokat folyamatosan naprakészen tartani. Sok munkahelyen van lehetőség gyógytornára, masszázsra, hiszen a munkaadóknak is érdekük, hogy a dolgozók szellemileg és testileg is folyamatosan jól érezzék magukat. Számos cég kínál ilyen jellegű szolgáltatást irodai cégek számára, érdemes ezen lehetőségekről érdeklődni az irodavezetőknél!
Az alábbi videón néhány jótanács a megfelelő testtartás beállításáról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése