2011. július 15., péntek

Rotátorköpeny rekonstrukció

A rotátor köpeny szakadását nem feltétlenül kell műtéttel kezelni, azonban ha aktív korban levő embernél, különösen, ha sérülés után, jó izomállomány mellet jön létre a szakadás, és az kifejezett panaszokat, fájdalmat is okoz, akkor a sebészeti beavatkozás jelentheti a megoldást.


Fontos, hogy mielőtt műtétre kerül valaki, megfelelő mozgástartománya legyen, ugyanis a műtétek egyik leggyakoribb szövődménye a beszűkült mozgások kialakulása, a merev, fájdalmas ízület. Szükséges tehát, hogy a műtétre jó mozgástartománnyal érkezzen a beteg, mert a beavatkozás után ebből a mozgástartományból valamennyit rendszerint elveszít.

A műtét során a leszakadt ín kerül visszarögzítésre a felkarcsonthoz. A rögzítés módja többféle lehet. Amennyiben arthroscopos, vagy úgynevezett mini-open, azaz minimalis feltárással, az izmok megkímélésével járó technikát alkalmaznak, úgy rendszerint csavarok segítségével kerül visszarögzítésre az ín. Amennyiben hagyományos, nyitott eljárással történik a beavatkozás, akkor gyakran rögzítik az ínat varratokkal a csonthoz.

Akármelyik technikát is választják, fontos tudni, hogy a műtét során a gyógyuláshoz elengedhetetlen első lépés történik meg, azaz az ín az eredeti helyére kerül. A gyógyuláshoz azonban idő kell, így a végtagot a műtét utáni időszakban kartartóban szükséges rögzíteni. 4-6 hetes (szakadástól, műtéti technikától függően) rögzítés után lehet elhagyni a kartartót, majd ezt követi a tapasztalt gyógytornász által vezetett torna, mely ugyanúgy a gyógyulás záloga, mint a megfelelő sebészeti ellátás. A teljes gyógyulás ideje 6-9 hónapot is igénybe vehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése