2011. április 29., péntek

Mi az a Bankart műtét?

Ahogy azt korábban írtuk, a leggyakrabban ekőforduló elülső-alsó vállficam során az esetek döntő többségében leszakad az ízületi vápát körülfogó rostos porcgyűrű, az úgynevezett labrum glenoidale. Ezt a sérülést nevezzük Bankart sérülésnek. Mivel a leszakadt porc fontos szerepet játszik az ízület stabilizálásában, sérülése esetén gyakran jön létre visszatérő vállficam.




A Bankart műtét során ez a leszakadt rostos porc kerül visszarögzítésre az eredeti helyéhez, az ízületi vápához, rendszerint egy speciális csonthorgony segítségével. Emellett általában a ficamok miatt kitágult tokot is szűkíteni szükséges. Fontos, hogy a műtét után a kart levehető kartartóban rögzítsük, ugyanis az eredeti helyén fixált porcgyűrű biológiai rögzüléséhez, azaz a befogadó csontágy és a porc “összenövéséhez” időre van szükség. Ha túl rövid ideig van rögzítve a kar, akkor előfordulhat, hogy a visszavarrt porcgyűrű újra leszakad.
A Bankart-műtétet korábban kizárólag nyitott módszerrel végezték, az utóbbi 5-10 évben azonban olyan széles körben terjedt el az arthroscoppal, azaz ízületi tükrözéssel elvégzett stabilizáló műtét, hogy mára szinte kizárólag így végezzük a beavatkozást. A tükrözéses technikával végzett műtét előnye, hogy nem kell az ízületi vápát elölről fedő izmot (musculus subscapularis) átmetszeni, hogy a műtéti területhez jussunk, emellett az apró bőrmetszések miatt kozmetikailag is összehasonlíthatatlanul jobb eredményt ad. Gyakorlatilag ma már csak akkor végezzük nyitottan a műtétet, ha korábban már operálták a vállat, vagy az ízületi tok rendkívül laza és emiatt ki tudjuk használni a nyitott műtétnek azt az előnyét, hogy ilyenkor jobban meg lehet feszíteni a tokot, fokozva ezzel a stabilizáló hatást.
Az alábbi videókon egy animációs felvételen, valamint élőben láthatjuk az arthroscopos beavatkozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése