2012. június 6., szerda

A rotátorköpeny szakadás típusai


Korábban már írtunk a rotátorköpenyről és annak szakadásáról, azonban akkor nem esett szó a szakadás típusairól, ezt pótoljuk most.

A rotátorköpeny a felkarcsont külső oldalán tapad. A tapadás közelében rossz a vérellátása, így sajnos nagyon rossz a regenerációs képessége is. Ez azt jelenti, hogy amenyiben az ín sérül, jó eséllyen nem fog meggyógyulni magától.


A rotátorköpeny sérülése/szakadása alapvetően két formában jelentkezhet: teljes vastagságú szakadás formájában és részleges szakadás képében. A teljesvastagságú szakadás a köpeny minden rétegét érinti, és gyakorlatilag egy lyuk alakul ki a vállízületet felülről határoló tok-ín komplexumon.

A szakadás nem minden esetben teljes vastagságú, lehet részleges is. Leggyakrabban a belső, ízület felöli oldalon szakad el az ín, azonban ritkábban előfordulhat a külső, a vállcsúcs (acromion) alatti nyáktömlő felöli oldalon is. A legnehezebben diagnosztizálható típus az ín állományában kialakuló szakadás.



A részleges szakadás felismerése nem mindig könnyű, alapvetően fontos az alapos fizikális vizsgálat, emellett segíthet az ultrahang és még inkább az MR vizsgálat. Az ín állományán belüli szakadásokat azonban gyakran csak arthroscopos (ízületi tükrözéses) módszerrel tudjuk felismernni.


Az alábbi videón egy részleges ízület oldali rotátorköpen szakadás arthroscopos (ízületi tükrözéses) ellátása látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése