2011. április 24., vasárnap

Veleszületett csípőficam konzervatív kezelése

A veleszületett csípőficam még manapság is gyakran előforduló mozgásszervi elváltozás. Mint a neve is mutatja, a rendellenesség már születéskor is fennáll, de az időben felismert és megfelelően kezelt esetek szépen gyógyulnak. Kezeletlen esetben súlyos csípőízületi deformitásokra lehet számítani, melyek a későbbiekben sántításhoz, végtaghossz különbséghez, korai artózishoz vezetnek, melyek a Beteg számára komoly fájdalmakat, életvitelbeli nehézséget okoznak.

A gyermekek csípője születéskor még igen képlékeny. Az ízületi vápát alkotó csontok ilyenkor még porcosak, helyzetük sem érte el végső pozícióját. Megfelelő fejlődésükhöz szükséges, hogy a vápa és a combfej megfelelően illeszkedjen, ez ugyanis arra készteti a szöveteket, hogy növekedésük a megfelelő ütemben és irányban haladjon.
Amennyiben születéskor az ízületi vápa fejletlen, meredek állású (dysplasiás), a combfej könnyedén elhagyhatja és kialakulhat a csípőficam. Ez a kóros helyzet pedig tovább rontja a helyzetet, mert hiányzik az inger, ami helyes irányba tereli a csontosodást.
A kezelés során a korrekció hatására ez a fejlődést stimuláló hatást is visszaállítjuk, így a csípő további növekedése már jó irányban halad majd. Értelemszerűen a kezelést jobb minél előbb elkezdeni, hiszen akkor a legképlékenyebbek a csecsemő csípői. Ezért történik az első szűrővizsgálat még a szülészeti osztályon, majd 4-6 hetes korban javasolt a második, immár ortopéd orvos által, szükség esetén ultrahangos vizsgálattal kiegészítve. Ebben a korban a vápa még teljesen porcos, ezért röntgen vizsgálat helyett sokkal megbízhatóbb az ultrahang, amely gyakorlott kézben kitűnően mutatja ki az esetleges rendellenességeket. Enyhe vápadysplasia esetén rugipólya, terpeszpelenkázás is elegendő lehet, hogy a combfejet a vápában tartsa, súlyosabb rendellenesség esetén Pavlik-kengyel javasolt. Ez a gyermekre csatolt hám a csípők nyújtását akadályozza, miközben a többi csípőmozgás szabad marad. A gyermek számára 90 fokban hajlított csípőknél a legkényelmesebb mozgás a terpesztés, miáltal a combfejet automatikusan centralizálják a vápában, biztosítva az optimális helyzetet és megvalósítva a három legfontosabb kezelési elvet: repositio (helyretétel), stabilizáció ( a tok zsugorodásával és a vápa megfelelő fejlődésével állandósul a jó pozíció), fenntartó kezelés ( a vápa további fejlődése).
Fontos, hogy szükség esetén a kengyelt minél előbb alkalmazzuk (10-14 napos kortól is lehet), valamint, hogy az első beállítást feltétlenül hozzáértő ortopéd szakorvos végezze, ultrahangos vizsgálatot követően. Rosszul beállított kengyellel ártani is lehet!
Szintén fontos eleme a kezelésnek a csípők rendszeres mozgatása, tornásztatása, melynek során a cípőt stabilizáló izmok erejét és tónusát állítjuk be, hogy azok a leghatékonyabban végezhesség a dolgukat.
Súlyos, vagy későn felismert vápadysplasia, csípőficam esetén többféle műtéti megoldás is szóba jöhet ( medence-műtétek, combcsont korrekciós műtétek), melyeket a szűrővizsgálatoknak hála, manapság már ritkábban kell elvégezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése