2011. július 24., vasárnap

Műtét ismétlődő elülső vállficam esetén

A vállficam sajnos gyakran ismétlődik. Ilyenkor nem csupán az ízületi vápát körülvevő rostos porcgyűrű sérülése, azaz a Bankart sérülés okoz gondot, de gyakran maga a csontos vápa is sérül, letörik belőle egy darab. Az is előfordul, hogy a rostos porcon (labrum) kívül a környező tok is jelentősen meggyengül a visszatérő ficamok miatt. Végül szintén nem ritka, hogy azoknál a betegeknél, akiknél rendszeresen (10-15 alkalommal) ismétlődő ficam jön létre, az ízületi vápa veleszületetten kisebb a normálisnál. Ezekben az esetekben a Bankart műtét nem elegendő.


Részben a rendszerint meglevő csontos sérülés miatt, részben amiatt, mert a sokszori ficam által meggyötört, meggyengített lágyrészek (tok, labrum) fizikaliag nem elég erősek ahhoz, hogy helyben tartsák a felkarcsont fejét. Ilyenkor tehát más megoldást kell választani.

Az egyik lehetőség, ha a veleszületetten kicsi, vagy törés miatt kisebb felszínű vápát egy átültetett csontdarabbal kiegészítjük. A legegyszerűbb a csontot csípőlapátból venni. Így a beültetett új csonttal együtt a vápa felszíne megnő, és a felkarcsont feje nem tud lecsúszni róla. Hátránya a műtétnek, hogy két metszésből történik (váll + csípőtájék), és a csípőlapát feleti seb a műtét utáni időszakban panaszos lehet. Elvileg szóba jöhet csontbankból származó csont átültetése is, azonban ezek a csontok a saját anyagnál mindig nehezebben gyógyulnak meg.

A másik, talán szerencsésebb, ezért népszerűbb megoldás, amikor az

úgynevezett hollócsőr nyulványt (processus coracoideus) helyezzük át a vápa elülső részére. Ezzel nem csupán annyi történik, hogy megnő a vápa felszíne, hanem a csonttal együtt a tapadó izmok is áthelyezésre kerülnek, és új helyükön úgy helyezkednek el, hogy éppen a ficamodni készülő felkarcsont fejét támasztják alá, lehetetlenné téve ezzel a ficamot. Ezt a műtétet nevezik Latarjet-műtétnek, és jelenleg az egyik legnépszerűbb beavatkozás visszatérő ficamok stabilizálásban. Annyira szellemes megoldás, hogy egyes iskolák első ficam esetén is kizárólag ezt a megoldást alkalmazzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése